Συνταγή Yaki Mochi με τυλιγμένο μπέικον

By | March 18, 2023

Συνταγή Yaki Mochi με τυλιγμένο μπέικον

Είμαι στη χώρα του mochi, του σούσι και όλων των πραγμάτων kawaii και το λατρεύω! Εάν δεν είχατε ποτέ ξανά mochi, πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε. Το Mochi είναι κάπως δύσκολο να το περιγράψεις με τη μασητικότητα του, αλλά το μόνο που χρειάζεται πραγματικά να ξέρεις είναι ότι έχει να κάνει κυρίως με την υφή του και η υφή του είναι νόστιμη! Το Mochi είναι φτιαγμένο από κοντόκοκκο κολλώδες ρύζι και ως αποτέλεσμα είναι αρκετά κολλώδες, καθώς και ουδέτερο άρωμα. Αυτό ανοίγει πολλές δυνατότητες όταν εργάζεστε με mochi. Χρησιμοποιείται συχνά σε ευαίσθητα ιαπωνικά γλυκά ή τυλιγμένο γύρω από παγωτό, αλλά ο αγαπημένος μου τρόπος για να απολαύσω το mochi είναι η πιο αλμυρή πλευρά των πραγμάτων.

Αν φάτε mochi μόνο του, θα το βρείτε αρκετά ήπιο, αλλά μόλις το ψήσετε στη σχάρα και το αλείψετε με σάλτσα σόγιας, μετατρέπεται σε κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Τυλίξτε το με μπέικον και είναι ακόμα πιο εθιστικό. Κάτι μαγικό συμβαίνει όταν ψήνεις mochi. Φουσκώνει από νοστιμιά, γίνεται χρυσοκάστανο και τραγανό εξωτερικά και λαστιχωτό από μέσα. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα που παραγγείλω όταν βγαίνω για yaki-tori και αν το έχουν στο μενού, συνήθως θα πάρω μερικά ξυλάκια.

Μου αρέσει να πηγαίνω στο yaki-tori γιατί ο σεφ ψήνει όλα τα μπαστουνάκια ακριβώς μπροστά σου σε μια σχάρα με κάρβουνα ανοιχτής φλόγας. Ως άτομο που έχει πάντα φθόνο για το φαγητό, είναι ο τέλειος τρόπος να δεις τι παραγγέλνουν όλοι οι άλλοι. Ακόμα κι αν κάτι δεν ακούγεται τόσο υπέροχο στο μενού, όπως μποντζίρι ή ουρά κοτόπουλου, όταν στην πραγματικότητα βλέπετε τα χρυσοκαφέ αστραφτερά μπαστούνια να ψήνονται στη σχάρα, ξανασκεφτείτε την παραγγελία σας.

Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα την πρώτη φορά που συνάντησα το yaki-mochi. Τα “ψητά κέικ ρυζιού” δεν ακούγονταν τόσο δελεαστικά στο μενού, οπότε δεν το παρήγγειλα. Τουλάχιστον όχι αμέσως. Μετά είδα τον σεφ να ψήνει σουβλάκια μετά από σουβλάκι κάτι που δεν μπορούσα να αναγνωρίσω. Είχε μια δική του ζωή φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας από τη ζέστη της ψησταριάς. Έγινε από καθαρό λευκό σε χρυσοκαφέ και τραγανή όψη. Ρώτησα τη σερβιτόρα και φυσικά ήταν το μόνο πράγμα που δεν παρήγγειλα, το yaki-mochi. Αποδείχθηκε νόστιμο και έμαθα να μην κρίνω ποτέ ένα πιάτο με το όνομά του!

Yaki Mochi τυλιγμένο με μπέικον,
κάθε τεμάχιο μότσι κάνει 2 σουβλάκια

  • μπλοκ mochi, όσο χρειάζεται
  • μπέικον σε φέτες, όσο χρειάζεται (1 φέτα μπέικον ανά σουβλάκι)
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές της σούπας mirin

Κόψτε κάθε μπλοκ σε οκτώ ισομεγέθη κύβους. Εάν είναι πολύ δύσκολο να τεμαχιστούν τα κομμάτια mochi ως έχουν, θερμαίνετε τα ελαφρά στο φούρνο μικροκυμάτων σε βήματα των 20 δευτερολέπτων. Κόβουμε τις φέτες μπέικον στη μέση κατά μήκος και μετά σταυρωτά ώστε κάθε φέτα μπέικον να είναι στα τέσσερα.

Τοποθετήστε τα κομμάτια mochi σε ασφαλές μέρος για φούρνο μικροκυμάτων (βεβαιωθείτε ότι το mochi δεν ακουμπάει) και ψήστε τα σε μικροκύματα για 20 δευτερόλεπτα. Το μότσι πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακό και να τρυπιέται εύκολα με ένα ξύλινο σουβλάκι. Αν όχι, ψήνουμε στα μικροκύματα για 20 δευτερόλεπτα ακόμη.

Σε ένα μικρό μπολ ή γυάλινο μεζούρα, ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας και το mirin.

Τυλίξτε κάθε κύβο μότσι με ένα κομμάτι μπέικον και σουβλάκι, 4 κομμάτια μότσι τυλιγμένα με μπέικον σε ένα ξυλάκι. Ψήστε σε μέτρια φωτιά (μπορείτε να το κάνετε στο μπάρμπεκιου ή σε ένα τηγάνι γκριλ στο εσωτερικό), αναποδογυρίζοντας τακτικά και αλείφετε με το μείγμα σόγιας-μιρίνης μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό και το μότσι να φουσκώσει και να ροδίσει, 20-30 λεπτά . Το κλειδί για ένα νόστιμο mochi είναι η υπομονή. Όσο περισσότερο ψήνετε, τόσο πιο φουσκωτό και τραγανό θα γίνεται το μότσι. Όταν φαίνεται σχεδόν σωστό, δυναμώστε τη φωτιά για να του δώσετε μια τελευταία έκρηξη για επιπλέον τραγανότητα. Απολαύστε ζεστό!

Συνταγή Yaki Mochi με τυλιγμένο μπέικον

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *